5 tulisten ja vahvasti maustettujen ruokien terveyshyötyä

17.9.2020

Jos et ole mausteisten ruokien suurin ystävä, voit silti saavuttaa samanlaisia hyötyjä miedommillakin mausteilla. Esimerkiksi viipaloitu inkivääri teessä, kuminalla ja korianterilla päällystetty ja pannussa paistettu katkarapu tai punapippurilla maustettu kanacurry ovat erinomaisia ja terveellisiä herkkuja.

Tässä tulevat tulisten ja vahvasti maustettujen ruokien terveyshyödyt:

 

Painonpudotus

Pieni mausteisen kastikkeen lisäpotku tai jalapenot voivat tehdä tylsimmästäkin dieettiruoasta maittavan tehden samalla painonpudotuksesta helpompaa. Mausteisuus voi myös samalla kiihdyttää aineenvaihduntaasi. Tutkimusten mukaan chilien sisältämällä kapsaisiinilla on lämpöä tuottava ominaisuus joka voi polttaa kaloreita 20 minuutin ajan syömisen jälkeen.

 

Sydänterveys

Tutkimusten mukaan kulttuureissa, joissa syödään eniten mausteisia ruokia, todetaan vähemmän sydänkohtauksia tai aivoinfarkteja. Potentiaalisia syitä ovat mm. chilipippureiden LDL:n vahingollisia vaikutuksia vähentävä ominaisuus sekä kapsaisiinin tulehduksia lieventävä vaikutus. Tulehduksien tiedetään olevien suurimpia syitä sydänongelmiin.

 

Syöpien ehkäisy

Kapsaisiinilla on kyky tappaa syöpä- ja leukemiasoluja. Erityisesti kurkuma, jota käytetään mm. curryssa ja joissakin sinapeissa, voi hidastaa syövän leviämistä ja kasvaimien kasvamista. ”Kurkumalla on samoja ominaisuuksia, kuin joillakin syöpälääkkeillä,” kertoo tutkija Gregory Plotnikoff. Syö kurkumaa mustapippurin kanssa; se nopeuttaa kurkuman imeytymistä 2000-prosenttisesti. Kurkuma toimii erityisesti paahdettujen vihanneksien, kebabin ja keittojen kanssa.

 

Matalampi verenpaine

A- ja C-vitamiinit vahvistavat sydämen lihasseinämiä ja pippurien tulisuus kiihdyttää koko elimistön verenkiertoa. Kaikki nämä tekijät mahdollistavat vahvemman sydän-ja verisuonielimistön toiminnan.

 

Mielialasi kohenee

Mausteiset ruoat kiihdyttävät mielihyvähormonien, kuten serotoniinin, tuotantoa. Näin mausteiset ruoat helpottavat masennusta ja stressiä.

 

Missä leirissä itse seisot? Tuliset chilit: namia vai ei? Tiedätkö hyviä keinoja tulisuuden lisäämiseksi lempiaterioihisi?

 

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Self.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay