5 merkkiä, jotka kertovat vitamiinien puutostilasta elimistössäsi

3.9.2020

Koska syömme niin paljon prosessoitua ruokaa tänä päivänä, monet kärsivät vitamiinien puutostilasta. Kyse voi olla joko siitä, ettei vitamiineja joko syö tarpeeksi, tai että keho ei suostu imeyttämään vitamiineja ruoansulatusongelmien takia.

 

Vitamiinin suhde sairauksiin

Vitamiinien puutos ei välttämättä johda sairauksiin, mutta elimistösi toiminta saattaa järkkyä, sillä vitamiinit ovat osatekijöitä monissa elimistön kriittisissä biokemikaalisissa toimenpiteissä. Tarvitsemme vitamiineja toimiaksemme.

 

Kuinka puutostilat ilmenevät?

Elimistön vajavainen toiminta voi ilmetä monella eri tapaa. Jos epäilet kärsiväsi vitamiinien puutostilasta, etsi näitä 5 merkkiä itsestäsi:

 

1: Suunpielien halkeamat

Puutostila: Rauta, sinkki ja B-vitamiinit, kuten niasiini, riboflaviini ja B12. Useimmiten näiden vitamiinien puutosta esiintyy kasvissyöjillä tai laihduttajilla.

Ratkaisu: Syö siipikarjaa, lohta, tonnikalaa, munia, ostereita, simpukoita, aurinkokuivattuja tomaatteja, tahinia, pähkinöitä ja palkokasveja kuten linssejä. Raudan imeytymistä edistää C-vitamiini, joten kannattaa lisäksi nauttia vihanneksia, kuten parsakaalia, lehtikaalia ja kukkakaalia.

 

2: Punainen ja suomuinen ihottuma kasvoilla sekä hiusten lähtö

Puutostila: Biotiini (B7), joka tunnetaan myös hiusvitamiinina. Elimistömme imee hyvin rasvaliukoisia vitamiineja (A, E, D, K), mutta vesiliukoisia B-vitamiineja se ei osaa varastoida niin hyvin. Kehonrakentajalle vinkiksi: kananmunat tekevät sinusta haavoittuvaisen, sillä raa’an kananmunan proteiini nimeltä avidiini estää kehoa imeyttämästä biotiinia.

Ratkaisu: Jos syöt munia, syö ne kypsinä. Kypsennys heikentää avidiinin vaikutusta. Syö myös enemmän avokadoja, sieniä, kukkakaalia, soijapapuja, pähkinöitä, vadelmia ja banaaneja.

 

3: Punaiset tai valkoiset aknemaiset pahkurat poskissa, käsissä, reisissä tai pakaroissa.

Puutostila: Tärkeät rasvahapot ja A- sekä D-vitamiini.

Ratkaisu: Välttele tyydyttynyttä rasvaa ja transrasvoja ja keskity syömään hyviä rasvoja. Syö enemmän lohta, sardiineja ja pähkinöitä, kuten saksanpähkinöitä ja manteleita sekä siemeniä, kuten pellavansiemeniä, hampunsiemeniä ja chiasiemeniä. Saadaksesi lisää A-vitamiinia, syö runsaasti salaattia ja värikkäitä vihanneksia, kuten porkkanaa, bataattia ja paprikoita. Näistä saat beetakaroteenia, joka elimistössä muuttuu a-vitamiiniksi. D-vitamiinia on helpointa hankkia suoraan purkista. Erilaisia vitamiinivalmisteita myydään runsaasti apteekeissa.

 

4: Kihelmöinti, pistely ja tunnottomuus käsissä, jaloissa ja muualla kehossa.

Puutostila: B-vitamiinit, kuten folaatti (B9), B6, ja B12. Puutostila vaikuttaa suoraan ääreishermoston toimintaan ja läheisiä oireita voivat olla myös masentuneisuus, ahdistuneisuus, unettomuus, väsymys ja hormonien epätasapaino.

Ratkaisu: Osta vihannesosastolta pinaattia, parsaa, juurikkaita, papuja, munia, mereneläviä ja siipikarjaa.

 

5: Kovat lihaskrampit ja pistävät kivut varpaissa, pohkeissa, jalkojen holvikaarissa ja takareisissä.

Puutostila: Magnesium, kalsium ja kalium. Jos jalkasi kramppaavat usein, elimistöstäsi todennäköisesti uupuu jotain näistä. Erityisesti, jos treenaat paljon, hikesi mukana menetät entistä enemmän mineraaleja ja vesiliukoisia B-vitamiineja.

Ratkaisu: Syö enemmän banaaneja, manteleita, hasselpähkinää, kurpitsaa, kirsikoita, omenoita, greippiä, parsakaalia, lehtikaalia, pinaattia ja voikukan lehtiä.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Business Insider
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay