17 laihdutusvinkkiä, jotka eivät liity millään tavalla ruokavalioon tai liikuntaan

14.6.2020

Kuten luultavasti tiedät, liikunta ja ruokavalio ovat tärkeitä tekijöitä painonhallinnassa. Et kuitenkaan välttämättä tiedä, että myös nämä poppakonstit voivat auttaa pitämään kilot kaukana.

1. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä…

Personal Relations­lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset, jotka kuulivat paljon kehuja vartalostaan, onnistuivat todennäköisemmin pudottamaan painoa tai pitämään sen tasapainoisena kun taas ne, jotka kuulivat negatiivisia kommentteja lihoivat helpommin.

2. …joilla on myös itsekuria

Itsekurin puute mässäilyn suhteen on tarttuvaa. Valitse siis mieluiten illallisseuraksi joku, joka osaa nautiskella kohtuudella.

3. Älä jää sohvalle mainostauon ajaksi

Tutkittu juttu: ruoan näkeminen televisiossa saa sinut haluamaan sitä vatsaasi.

4. Pureskele ruokasi

Yksinkertaista: pureskele ruokasi kunnolla. Näin syöt hitaammin ja tunnet itsesi täydeksi nopeammin.

5. Nuku hyvin

Uni tuntuu olevan ihmelääke kaikkeen: se kohentaa mielialaa, parantaa suorituskykyä ja voi poistaa päänsäryn. Laaja tutkimus osoittaa, että ihmiset, jotka nukkuvat vähemmän, ovat riskialttiimpia painonnousulle. Huonoilla yöunilla tunnet itsesi nälkäisemmäksi kuin kunnon levon jälkeen.

6. Istu alas

Älä huoli, tähän ei liity kyykkäämistä. Jos istut pöydän ääreen joka kerta syödessäsi, vältyt ylensyönniltä, sillä nautit ateriasi luultavasti hitaammin.

7. Älä mene ruokakauppaan tyhjällä vatsalla

Cornellin yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että kun syöt jotain terveellistä ennen kauppareissua, teet todennäköisesti fiksumpia ostoksia, sillä “ajattelet terveellisemmin”.

8. Syö kaikki lautaselta…

Kaada myös sipsit ja karkit pussista lautaselle ennen herkuttelua ­ uskot vain sen minkä

näet, joten näin olet tietoisempi siitä, kuinka paljon herkkuja tosiaan pistät poskeesi.

9. …mieluiten siniseltä…

Oudon kuuloista, mutta totta: mitä enemmän värikontrastia lautasella ja sillä olevalla ruoalla on, sitä vähemmän syöt. Asiantuntijat suosittelevat useimmiten sinistä lautasta, sillä harvat ruoat ovat sen värisiä. Tiedemiesten mukaan tämä erikoinen fakta perustuu siihen, että värikontrasti saa annoksen näyttämään suuremmalta lautasella.

10. …ja pieneltä sellaiselta.

Optista harhaa tämäkin: ateriasi näyttää suuremmalta pienellä lautasella, mikä huijaa sinut ajattelemaan, että olet syöt enemmän kuin mitä todellisuudessa syöt.

11. Juo pitkästä ja kapeasta lasista

Tutkimusten mukaan ihmiset kaatavat 30 prosenttia enemmän nestettä lyhyisiin ja leveisiin laseihin, koska yliarvioivat pitkän lasin tilavuuden.

12. Piilota roskaruoka itseltäsi…

Poissa silmistä, poissa mielestä. Himoitset herkkuja enemmän, jos ne ovat näkyvillä. International Journal of Obesityssa julkaistussa tutkimuksessa toimistotyöntekijät söivät vähemmän kulhossa olevia karkkeja, jos kulho oli peitettynä. Voit soveltaa tätä kotona säilyttämällä epäterveellisiä ruokia värillisissä rasioissa läpinäkyvien sijaan ja piilottamalla ne jääkaapin perälle.

13. …ja pidä terveellinen ruoka näkyvillä

Kuten todettu, syöt sitä mikä on näkyvillä ja helpoiten saatavilla. Pidä terveellisiä ruokia siis jääkaapissa etummaisena ja hedelmiä aina saatavilla.

14. Pelaa tetristä

Jos sinun tekee mieli herkutella, pelaa jotain peliä, vaikkapa tetristä. Näin harhautat ajatuksesi pois mässäilystä.

15. Älä käytä verkkareita

“Vaatteet, jotka saavat sinut tuntemaan itsesi viehättäväksi, kannustavat sinua syömään tavalla, joka viestittää että välität ulkonäöstäsi ja vartalostasi”, sanoo kliininen psykologi Katie Rickel.

16. Lopeta limsan juonti

Virvoitusjuomat aiheuttavat lukuisia terveysongelmia, mukaan lukien ylipainoa ja diabetesta. Vaihda päivittäinen kokistölkki lasilliseen vettä, ja tunnet olosi terveemmäksi (ja luultavasti myös hoikemmaksi).

17. Ota rennosti!

Krooninen stressi voi olla suuri painonnousun aiheuttaja. Juttele siis ystäville tai terapeutille, tai koita vaikka joogaa. Tärkein neuvo on, että älä stressaa!

Lue lisää aiheesta Terveys & hyvinvointi!

Lähde: huffingtonpost.com
Kuva: Unsplash / Vladislav Muslakov