15 Ruokaa, jotka pitävät sinut nesteytettynä

17.9.2020

Syö vetesi

Klassisen peukalosäännön mukaan ihmisen tulisi juoda 8 lasillista vettä päivässä. Tehtävä voi tuntua raskaalta, mutta säännössä piilee pieni juju; kaikkea vettä ei ole pakko juoda. Noin 20 prosenttia päivittäisestä vedensaannistamme on peräisin ruoasta, erityisesti hedelmistä ja vihanneksista.

On tärkeää juoda paljon vettä – erityisesti kesäisin – mutta juomisen voi korvata pitkälti myös näillä 15 ruoalla, joiden painosta yli 90% koostuu pelkästä vedestä.

 

Kurkku

Vesipitoisuus: 96.7%

Tällä kesäisellä vihanneksella on suurin vesipitoisuus kaikista kiinteistä elintarvikkeista. Kurkku sopii täydellisesti salaatteihin, hummuksen kanssa tai sellaisenaan syötäväksi, kertoo Keri Gans, ruokakirjailija.

Haluatko vahvistaa kurkun terveysvaikutusta entisestään? Valmista kurkusta, rasvattomasta jugurtista, mintusta ja jääpaloista raikasta juomaa. ”Keitto on tietenkin aina nesteyttävää, mutta kuuma keitto voi olla ikävää syötävää kesähelteillä,” Gans sanoo. ”Kylmä kurkkukeitto sen sijaan on todella raikasta ja herkullista mihin vuodenaikaan tahansa.”

Lue myös: Kurkkuvesi, joka hoikentaa luontaisesti

 

Jäävuorisalaatti

Vesipitoisuus: 95.6%

Jäävuorisalaattia kritisoidaan usein sen vähäisen ravintopitoisuuden takia.

Ravintoterapeutit suosittelevatkin usein salaatin korvaamista tummemmilla vihanneksilla, esimerkiksi pinaatilla tai Rooman salaatilla, jotka sisältävät enemmän kuitua, folaattia ja K-vitamiinia. Mutta mitä tulee vesipitoisuuteen, rapsakka jäävuorisalaatti on selkeä voittaja salaattien joukossa.

Kun kesähelteet iskevät, lisää runsaasti jäävuorisalaattia esimerkiksi voileipien väliin tai kanasalaattiin. Ja mikä parempaa, voit jopa korvata tacot ja hampurilaissämpylät salaatinlehdillä.

 

Selleri

Vesipitoisuus: 95.4%

Urbaanilegendan mukaan sellerissä ei ole yhtään kaloreita. Totuus ei aivan ole niin yksinkertainen, mutta jotain perää legendassa on. Kuten kaikissa vesipitoisissa ruoissa, myös sellerissä on todella vähän kaloreita: vain 6 kcal per ruoti. Veden lisäksi selleri on täynnä kuitua, joten se pitää sinut kylläisenä sekä nesteytettynä.

Sellerin edut eivät jää vain kuitupitoisuuteen ja sen nesteyttävään voimaan. Selleri sisältää nimittäin myös folaattia sekä A-, C- ja K-vitamiinia. Runsaan vesipitoisuuden ansiosta selleri myös neutralisoi vatsahappoja ja toimii luonnollisena lääkkeenä rinta- ja vatsakipuja vastaan.

 

Retiisi

Vesipitoisuus: 95.3%

Tämän raikkaan juureksen tulisi olla vakioaines keväisissä ja kesäisissä salaateissasi. Retiisi on pienestä koostaan huolimatta täpötäynnä makua ja väriä, minkä lisäksi se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuten katekiinia.

Retiisi on rapeana raaka-aineena myös täydellinen lisä kesäiseen kaalisalaattiin. Pilko retiisi kulhoon raastetun kaalin ja porkkanan, paloiteltujen sokeriherneiden, pilkottujen hasselpähkinöiden ja persiljan kanssa sekä heitä vielä sekaan siemeniä, sitruunamehua, oliiviöljyä, suolaa ja pippuria.

 

Tomaatit

Vesipitoisuus: 94.5%

Paloitellut ja viipaloidut tomaatit tulevat aina olemaan salaattien, kastikkeiden ja voileipien vakioaines, mutta älä unohda esimerkiksi kirsikka- tai rypäletomaatteja, jotka ovat erinomaisia välipaloja. ”Esimerkiksi kirsikkatomaatit muodostavat juuston ja pähkinöiden kanssa loistavan iltapalan,” Gans sanoo.

Lue myös: Näin helppoa on tomaattien istuttaminen kotona

 

Vihreä paprika

Vesipitoisuus: 93.9%

Kaikki paprika ovat pullollaan vettä, mutta vihreissä paprikoissa vesipitoisuus on hieman punaista ja keltaista korkeampi. Ja toisin kuin yleensä uskotaan, vihreät paprikat sisältävät aivan yhtä paljon antioksidantteja kuin sen eriväriset serkut.

Paprikat ovat hyviä alkupaloja tai yöllisiä suupaloja, Gans sanoo. “Kehotamme ihmisiä syömään vihanneksia nälässä, mutta he kyllästyvät nopeasti porkkanoihin ja selleriin,” hän sanoo. Paprikoita on helppo leikata mukaviksi suupaloiksi esimerkiksi, kun saavut töistä kotiin.

 

Kukkakaali

Vesipitoisuus: 92.1%

Älä anna kukkakaalin kalpean ulkomuodon hämätä; korkean nestepitoisuuden lisäksi kukkakaali sisältää valtavasti vitamiineja ja ravinteita, joiden tiedetään ehkäisevän korkeaa kolesterolia ja erilasia syöpiä, kuten rintasyöpää.

“Paloittele kukkakaali esimerkiksi salaattiin saadaksesi ekstra-annoksen rapeutta,” Gans suosittelee.

 

Vesimeloni

Vesipitoisuus: 91.5%

On ilmiselvää, että vesimelonista löytyy myös vettä, mutta meloni sisältää paljon muutakin, esimerkiksi lykopeenia, syöpää ehkäisevää antioksidanttia. Itse asiassa vesimeloni sisältää enemmän lykopeenia kuin raa’at tomaatit – noin 12 milligrammaa lohkoa kohden.

Vaikka meloni on jo itsessään todella nesteyttävää, Gans sekoittaa sitä mielellään veden kanssa kesäisin: “Leikkaa melonikuutioita vesikannun pohjalle ja pidä kannua jääkaapissa. Melonivesi on todella virkistävää ja toimii tekosyynä juoda ylipäätään enemmän vettä.”

 

Pinaatti

Vesipitoisuus: 91.4%

Jäävuorisalaatti saattaa olla “kosteampaa”, mutta pinaatti on muuten ravinteikkaampi valinta. Raa’at pinaatinlehdet leivän välissä tai salaatissa eivät petä ikinä.

Pinaatti nimittäin on täynnä luteiinia, kaliumia, kuitua, folaattia ja E-vitamiinia, joka on elintärkeä ravinne taistelussa vahingoittavia molekyylejä, eli vapaita radikaaleja vastaan.

Lue myös: Top 7 elintarviketta, jotka lisäävät serotoniinia

 

Karambola

Vesipitoisuus: 91.4%

Tämän trooppisen hedelmän mehukas koostumus muistuttaa ananaksen vastaavaa. Karambolan hieno muoto näyttää mukavalta salaateissa tai kesäisessä cocktailissa. Lisäksi karambola sisältää reilusti antioksidantteja, erityisesti katekiinia.

Varoituksen sana: Jos sinulla on munuaisongelmia, välttele karambolaa sen korkean oksaalihappopitoisuuden takia.

 

Mansikka

Vesipitoisuus: 91.0%

Mitä nesteytykseen tulee, ei ole olemassa marjaa, joka ei olisi suurimmaksi osaksi nestettä. Sekä mustikoissa että vadelmissa on noin 85% vettä, mustaviinimarjoissa sen sijaan 82%.

“Rakastan mansikoiden sekoittamista smoothieen tai luonnonjogurttiin,” Gans sanoo. Mansikat lisäävät jogurttiin luonnollista makeutta, ja tämä hiilihydraattien, kuidun ja proteiinin sekoitus on täydellinen välipala esimerkiksi kuntosalitreenin jälkeen.

 

Parsakaali

Vesipitoisuus: 90.7%

Serkkunsa kukkakaalin tapaan parsakaali toimii rapeana lisänä esimerkiksi salaateissa. Parsakaali voittaa kuitenkin ravinteikkuudessaan; se on täynnä kuitua, kaliumia ja A- ja C-vitamiineja.

Kaiken lisäksi parsakaali on ainoa ristikukkainen vihannes, joka sisältää merkittävästi sulforaphane-seosta, joka kiihdyttää kehoa suojaavien entsyymien toimintaa ja poistaa syöpää aiheuttavia kemikaaleja.

Lue myös: 9 syytä miksi kaikkien kannattaa lisätä parsakaalia ruokavalioonsa

 

Greippi

Vesipitoisuus: 90.5%

Tämän mehukkaan sitrushedelmän avulla voit laskea kolesteroliasi ja kaventaa vyötäröäsi. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että päivittäin greippiä syönyt tutkimusryhmä pudotti huonon LDL-kolesterolin määrää kehossaan 15.5% ja triglyseridien määrää 27%.

Eräässä toisessa tutkimuksessa havaittiin, että syömällä puolikkaan greipin ennen jokaista ateriaa voi pudottaa noin puolitoista iloa 12 viikossa. Tutkijoiden mukaan tulokset johtuvat greipin sisältämien ainesosien kyvystä polttaa rasvaa ja tasoittaa verensokeria.

 

Miniporkkanat

Vesipitoisuus: 90.4%

Mitä tulee vesipitoisuuteen, miniporkkanat päihittävät isommat veljensä, jotka sisältävät vain 88.3% vettä.

Miniporkkanat ovat välipalana elementissään. Syö niitä sellaisenaan tai dippaa niitä humukseen tai guacamoleen. Voit myös lisätä niitä salaatteihin tai salsakastikkeisiin.

 

Cantaloupe

Vesipitoisuus: 90.2%

Tämä mehukas meloni on sekä ravinteikas että vähäkalorinen. Yksi neljäsosameloni sisältää vain 50 kaloria mutta myös 100% päivittäisestä A- ja C-vitamiinin tarpeestasi.

“Cantaloupe on lempijälkiruokani,” Gans sanoo. Jos olet makeannälkäinen, cantaloupe ei tuota pettymystä.” Oletko kyllästynyt raakojen hedelmien syömiseen sellaisenaan? Sekoita cantaloupea jogurttiin ja jäädytä seos sorbetiksi tai murskaa se keittoon appelsiinimehun ja mintun kaveriksi.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Pixabay / PublicDomainImages