14 ruokaa, joita voit syödä niin paljon kuin haluat lihomatta

19.12.2021

Vaikka ei olekaan olemassa kalorittomia ruokia, on olematta asioita, joita voi syödä ilman painon kertymisen pelkoa.

Ravintotieteilijä Lisa Youngin mukaan nämä ruoat jakautuvat pääasiassa kahteen kategoriaan: vihanneksiin ja tärkkelyksettömiin hedelmiin. Youngin mukaan on muutama syy, miksei juuri nämä elintarvikkeet lihota:

Ne koostuvat pääosin vedestä. Niissä on hyvin vähän kaloreita. Ne sisältävät kuitua, mikä tekee kylläiseksi.

Vaikka nämä vihannekset ja hedelmät ovatkin proteiinipitoisia, ovat ne myös täynnä vitamiineja, antioksidantteja ja muita ravinteita, jotka tekevät hyvää terveydellesi.

Seuraavassa 14 tyrmäävän terveellistä herkkua:

Selleri

Lähes 95% selleristä on vettä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että selleri ei olisi epäterveellistä. Sellerissä on kaliumia, kuitua ja 30% K-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta. Yhdessä annoksessa on ainoastaan 6 kaloria.

Selleri kannattaa syödä tuoreena. Selleri nimittäin menettää ison osan antioksidanteistaan 5-7 päivässä ostamisen jälkeen.

Lehtikaali

Yksi kupillinen raakaa lehtikaalia sisältää ainoastaan 33 kaloria mutta lähes 3 grammaa proteiinia ja 2.5 grammaa kuitua.

Lehtikaali on yksi harvoista ruoista, jotka sisältävät omega 3-rasvahappoa, ravinnetta, jota ihmiset saavat useimmiten kaloista. Kaalien tapaan lehtikaali on pullollaan vitamiineja ja folaatteja.

Mustikat

Mustikoiden vahvuus on niiden antioksidanttipitoisuus. Mustikoissa on enemmän antioksidantteja kuin missään muussa hedelmässä tai marjassa. Kupillinen mustikoita sisältää kuituja jopa 14% päivittäisestä saantisuosituksesta mutta ainoastaan 85 kaloria.

Kurkku

Kurkku on lähes kokonaan vettä; annos sisältää vain 16 kaloria. Suurin osa kurkun ravinteista on kuoressa ja siemenissä, joten kannattaa välttää kuorimista.

Kurkuissa ja siemenissä on sekä kuitua että A-vitamiini beetakaroteenia, joka tekee hyvää erityisesti silmien terveydelle.

Lue myös: 15 Ruokaa, jotka pitävät sinut nesteytettynä

Tomaatti

Tomaatit tunnetaan parhaiten lykopeenistä, karotenoidista, joka auttaa taistelussa kroonisia tauteja vastaan ja joka antaa tomaatille sen ominaisen punaisen värin. Lykopeenin lisäksi tomaatissa on runsaasti A-, C- ja B2-vitamiineja sekä folaattia, kromia, kuitua ja kaliumia.

Eikä siinä vielä kaikki; yksi normaalikokoinen tomaatti pitää sisällään ainoastaan 25 kaloria.

Greippi

Tutkimusten mukaan greipin lisääminen ruokavalioon voi edistää laihtumista, minkä takia greippiä pidetään yleisesti dieettiruokana. Tämä johtuu greippien runsaasta kuitupitoisuudesta; kuitu pitää nälän loitolla tasapainottamalla verensokeriarvoja. Puolikkaassa greipissä on ainoastaan 50 kaloria.

Greipin C-vitamiini ehkäisee useita terveysongelmia, kuten syöpiä ja sydänvaivoja. Greippi on myös omiaan kolesteroliarvojen alentamisessa ja ruoansulatuksen vauhdittamisessa. Folaatin ansiosta greippi on myös erinomainen välipala odottaville äideille.

Parsakaali

Parsakaali on terveellisimmillään raakana tai höyrytettynä. Tämä supervihannes sisältää sulforaphane-antikarsinogeenia joka tuhoaa elimistöön päätyviä syöpää aiheuttavia kemikaaleja.

A-, C-, E- ja K-vitamiinien lisäksi annoksessa parsakaalissa on 20% päivittäisestä kuidun saantisuosituksesta. Parsakaalia ei ole myöskään kaloreilla pilattu; yhdessä annoksessa on vaivaiset 31 kaloria.

Cantaloupe

Cantaloupessa on enemmän beetakaroteenia – silmiä hoitavaa A-vitamiinia – kuin missään muutta samankaltaisessa hedelmässä. Vain pari desiä cantaloupea sisältää kaliumia sekä yli 100% päivittäisestä A- ja C-vitamiinin saantisuosituksesta.

Koska cantaloupe on yli 90% vettä, ei yhdessä annoksessa ole 55 kappaletta enempää kaloreita.

Lue myös: 5 Terveellistä myöhäisillan naposteltavaa

Kukkakaali

Älä anna valkoisen värin hämätä – kukkakaali on oikeasti hyvin monimuotoinen ja ravinteikas vihannes. Se sisältää antioksidantteja ja fytokemikaaleja, jotka molemmat auttavat taistelussa kroonisia tauteja vastaan. Kukkakaali on myös loistava folaatin, kuidun ja C- sekä K-vitamiinin lähde.

Yhdessä annoksessa on noin 25 kaloria.

Karhunvatukka

Karhunvatukat ovat häkellyttävän terveellisiä. Kuten monet muutkin marjat, vatukat ovat täynnä C-vitamiinia sekä antioksidantteja, kuten bioflavonoideja.

Karhunvatukoiden syöminen voi lisäksi parantaa ruoansulatusta sekä vireystilaa. Vatukoiden kemikaalit myös parantavat ihokudosta ja näin saavat sinut näyttämään nuorekkaammalta. Yhdessä annoksessa karhunvatukoita on noin 62 kilokaloria.

Lehtisalaatti

Useimmissa salaateissa on ainoastaan 10-20 kaloria annoksessa. Vaikka lehtisalaatissa ei olekaan pahemmin proteiinia, tuo se ruokavalioosi arvokkaita ravinteita, kuten folaattia, rautaa ja A- sekä C-vitamiineja.

Appelsiini

Monet tuntevat appelsiinit erityisesti niiden korkean C-vitamiinipitoisuuden ansiosta, mutta appelsiinit ovat paljon muutakin. C-vitamiini on olennainen osa kollageenien tuotantoa, minkä ansiosta appelsiinien syöminen parantaa ihovaurioita ja saa ihosi näyttämään nuorekkaammalta. Appelsiineissa ei ole myöskään liikaa kaloreita: yksi keskikokoinen appelsiini sisältää noin 80 kaloria.

Kannattaa myös syödä appelsiinin kuoren alta löytyvä valkoinen osa, ydin. Se on nimittäin täynnä arvokasta kuitua.

Lue myös: 8 nerokasta tapaa käyttää appelsiininkuoria

Mansikka

Yhdessä annoksessa mansikoita on enemmän C-vitamiinia kuin yhdessä appelsiinissa. Lisäksi mansikat pursuavat polyfenoleja, tietynlaisia antioksidantteja.

Mansikat ovat myös mitä parhaimpia kaliumin ja kuidun lähteitä. Ne ovat lisäksi rasvattomia, suolattomia ja kolesterolivapaita, minkä ansiosta mansikat ovat omiaan parantamaan sydämen terveyttä. Parissa desissä mansikoita on noin 50 kaloria.

Hunajameloni

Hunajameloniannoksessa on vain hitusen enemmän kaloreita kuin cantaloupeannoksessa (64) ja suurin osa näistä kaloreista tulee melonin luonnollisesta hedelmäsokerista.

Annos hunajamelonia sisältää yli puolet C-vitamiinin päivittäisestä saantisuosituksesta, minkä lisäksi siinä on ihon terveydelle tärkeää kuparia.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Independent.co.uk
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Timothy Lamm