11 Luovaa Tapaa Nauttia Yksinolosta Kotona

12.5.2020

Miten yksinolosta kotona voi oppia nauttimaan ja mitä kaikkea yksin voi ja kannattaa tehdä? Yksinolosta voi nauttia esimerkiksi viihteen, opiskeluiden tai muiden aktiviteettien parissa. Ajan viettäminen itsekseen on monille vaikeaa, sillä nykypäivän yhteiskunta on hyvin sosiaalinen. Yksinolo voi kuitenkin auttaa avartamaan ajatusmaailmaa, kokeilemaan uusia asioita sekä rentoutumaan.

 

1. Hoida asiat, joita olet siirtänyt eteenpäin

Päivittäiset askareet ja kiireet saavat itse kunkin siirtämään tiettyjä asioita eteenpäin. Esimerkiksi oman asunnon suursiivous, budjetin päivittäminen tai talouden organisointi ovat asioita, joihin meillä ei välttämättä ole tavallisen arjen keskellä aikaa. Etenkin koronaviruksesta johtuvan karanteenin aikana on hyvä käyttää aika hyväkseen ja hoitaa asiat, jotka muuten jäävät hoitamatta.

Kun viettää aikaa yksinään kotona, voit kirjoittaa listan askareista ja asioista, jotka pitää saada hoidettua. Yliviivaa jokainen askare sen jälkeen, kun se on tehty. Kun lista on käyty läpi, voit olla nauttia työsi hedelmistä.

 

2. Opettele uusia taitoja

Yksin kotona aikaa viettäessä voit opetella myös uusia taitoja, jotka ovat sinulle kiinnostavia. Esimerkiksi uuden kielen opetteleminen, neulomisen opetteleminen tai uusien reseptien kokeileminen voi olla hyvä idea. Netistä voi helposti etsiä esimerkiksi videoita ja artikkeleita, jotka auttavat alkuun uuden taidon opettelemisessa.

Voit myös hyödyntää erilaisia ilmaisia (tai maksullisia) sovelluksia uusien taitojen opettelussa. Muun muassa uuden kielen opiskeleminen onnistuu näppärästi sitä varten suunniteltujen, kattavien sovellusten avulla.

 

3. Hyödynnä virtuaalisia / digitaalisia palveluita

Elämme digitaalista aikaa ja netistä löytyy paljon mielenkiintoisia digitaalisia palveluita, kuten pelejä, sovelluksia ja jopa e-kirjoja. Netistä on mahdollista löytää muun muassa erilaisia pelisivustoja, joista mainittakoon ainakin ilman pelitiliä toimivat kasinot sekä Älypään hauskat ilmaispelit.

Ilmaisten pelien parissa aika kuluu kuin siivillä. Sosiaalisia pelejä kannattaa myös kokeilla, sillä niitä voi pelata kavereiden kanssa. Kavereiden kanssa voi vertailla tuloksia, kilpailla ja jakaa tulokset sosiaalisessa mediassa.

 

4. Järjestä videotreffit

Kiitos edistyneen teknologian, videotreffien järjestäminen esimerkiksi FaceTimen, Skypen tai Zoomin kautta ei ole koskaan ollut helpompaa. Kavereiden kanssa voi viettää aikaa omasta olohuoneesta käsin ja silti nauttia ystävien seurasta. Videotreffeillä voi jutella, kokata, liikkua tai vaikka pelata pelejä yhdessä.

 

5. Kokeile uusia reseptejä

Arjen pyörteissä monet turvautuvat tuttuihin ja moneen kertaan testattuihin, nopeisiin ja helppoihin resepteihin. Kukapa raskaan päivän päätteeksi jaksaa kokeilla monimutkaisia, uusia reseptejä? Kun voit viettää aikaa itseksesi kotona, uusien reseptien kokeileminen on houkuttelevaa.

Netistä löytyy näppärästi mielenkiintoisia ohjeita uusien ruokien valmistamiseen. Voit jopa astua mukavuusalueen ulkopuolelle ja kokeilla monimutkaisempia ja aikaa vieviä reseptejä. Parhaassa tapauksessa saatat jopa löytää ohjeita, joista tulee sinun uusia suosikkejasi.

 

6. Käy läpi muistolaatikot

Muistolaatikoissa voi piillä yllättäviä muistoja, jotka ovat unohtuneet jo kauan sitten. Kun vietät aikaa itseksesi kotona, mikäpä olisikaan parempi aika käydä läpi vanhoja muistoja?

 

7. Rentoudu mindfulnessilla

Mindfulness on viime aikoina nostanut suosiotaan etenkin sosiaalisessa mediassa. Kiireiset ja stressaavat päivät aiheuttavat pitkällä juoksulla unettomuutta ja turhaa hermostuneisuutta. Mindfulnessin harjoittaminen ja rentoutuminen ovat erinomaisia asioita tehtäväksi yksin kotona. Kun kukaan ei häiritse, saat rentoutua rauhassa ja pian huomaat, kuinka stressi katoaa mielestä ja kehosta.

 

8. Kokeile jotain uutta

Ajan saa kulumaan hyvin yksin ollessaan myös uusia asioita kokeilemalla. Kokeile esimerkiksi piirtämistä tai maalaamista, tanssimista, kasvien hoitamista, korujen valmistamista tai muuta mukavaa ja mielenkiintoista. Netistä löytyy monia vinkkejä uusien ja hauskojen asioiden kokeilemiseksi.

 

9. Liiku

Netistä löytyvien harjoitusten ja videoiden avulla voit urheilla myös kotoa käsin. Urheilemiseen ei tarvita edes painoja tai mitään välineitä. Sen sijaan voit tehdä harjoituksia ja treenata pelkkää oman kehon painoa käyttämällä. Myös esimerkiksi joogan ja Pilateksen harrastaminen onnistuu kotona.

Youtubesta löytyy paljon ilmaisia videoita, joiden avulla pääset liikkeelle. Seuraa esimerkiksi ryhmäliikuntavideoita tai jooga- tai Pilatestuntia.

 

10. Opettele arvostamaan yksin olemista

Nykypäivän kiireisessä ja sosiaalisessa maailmassa olemme harvoin yksin. Yksin oleminen voi olla aluksi vaikeaa, mutta opettelemalla arvostamaan yksin olemista voit huomata, että se on rentouttavaa ja että tarvitset omaa aikaa.

 

11. Katso elokuvia

Kun vietät aikaa yksin kotona, voit katsoa juuri niitä elokuvia ja sarjoja, joita itse haluat katsoa. Voit katsoa vaikka vanhoja elokuvia tai sellaisia sarjoja, jotka olet jo nähnyt moneen kertaan, mutta jotka ovat silti edelleen mieluisia. Saatat jopa löytää uusia leffoja, joita et ole aikaisemmin katsonut ja jotka yllättävät sinut positiivisesti.

 

Yhteenveto

Ystävien ja perheen kanssa on aina mukavaa viettää aikaa, mutta yksin oleminen on myös tärkeää. Yksin ollessasi voit keskittyä siihen, mitä juuri sinä tarvitset. Rentoutuminen, päiväunien ottaminen ja oman suosikkielokuvan katsominen uudelleen ja uudelleen ovat erinomaisia tapoja viettää aikaa itsekseen.

 

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia