11 hyvää syytä syödä valkosipulia säännöllisesti

25.11.2020

Kuuluisalla antiikin kreikkalaisella lääkärillä Hippokrateella oli yksi suosikkihoito, jota hänellä oli tapana määrätä potilailleen erilaisten vaivojen hoitoon: valkosipuli.

Myöhemmin nykyaikainen tiede on todistanut Hippokrateen oletukset oikeiksi; valkosipulilla on todellakin lukuisia positiivisia terveydellisiä vaikutuksia. Tässä niistä 11:

 

Valkosipulissa on yhdisteitä, joilla on potentiaalisia parantavia ominaisuuksia

Valkosipulia kasvaa lähes kaikkialla maailmassa. Nykypäivänä valkosipuli on pääasiassa ruoanlaitossa käytettävä herkku, mutta ihmiskunnan historiassa sitä on käytetty lähinnä lääkinnällisiin tarkoituksiin esimerkiksi Egyptissä, Babyloniassa, Kreikassa, Roomassa ja Kiinassa. Tiedemiesten mukaan suurin osa lääkinnällisestä tehosta perustuu rikkiyhdisteisiin, jotka vapautuvat valkosipulia leikatessa, murskatessa tai purressa.

Tunnetuin näistä yhdisteistä on allisiini. Allisiini on kuitenkin epävakaa ainesosa, joka esiintyy vain lyhyen aikaa tuoreessa valkosipulissa, kun sitä leikataan tai murskataan. Valkosipulin rikkiyhdisteet imeytyvät elimistöön ruoansulatuskanavassa ja levittäytyvät kaikkialle kehoon tuovan mahdollisen avun erilaisiin vaivoihin.

 

Valkosipuli on ravinteikasta, mutta siinä on vain vähän kaloreita

Valkosipuli on erittäin ravintorikas elintarvike kalorimäärään suhteutettuna:

30 grammaa valkosipulia sisältää:

  • Mangaania:23% päivittäisestä saantisuosituksesta
  • B6-vitamiinia: 17% suosituksesta
  • C-vitamiinia:15% suosituksesta
  • Seleeniä:6% suosituksesta
  • Kuitua:6 grammaa
  • Kohtuullisesti kalsiumia, kuparia, kaliumia, fosforia, rautaa ja B1-vitamiinia

Valkosipulissa on myös pieniä määriä monia muita ravinteita. Siinä on oikeastaan vähän kaikkea tarvitsemaasi.

Kaloreita 30 grammassa valkosipulia on vain 42. Proteiinia on 1.8 grammaa ja hiilihydraatteja 9 grammaa.

 

Valkosipulilla voi ehkäistä sairauksia, kuten nuhaa

Valkosipulivalmisteet tunnetaan vastustuskykyä vahvistavista ominaisuuksistaan. Eräässä suuressa, 12 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa havaittiin, että päivittäinen valkosipulin nauttiminen vähensi nuhan määrää 63% verrattuna plaseboon.

Keskimääräinen nuhan kesto oli myös 70 % lyhyempi (1,5 päivää) verrattuna plaseboryhmään, jossa nuha kesti keskimäärin 5 päivää.

Vaikka asiaa tulisikin tutkia lisää, valkosipulilla vaikuttaisi olevan nuhaa ehkäisevä vaikutus. Jos sinulla on siis taipumusta sairastella, syö hieman useammin valkosipulia.

 

Valkosipulin aktiiviset yhdisteet voivat alentaa verenpainetta

Sydän- ja verenkiertoelimistön taudit, kuten sydänkohtaukset ja halvaukset ovat maailman pahimpia tappajia.

Korkea verenpaine on yksi suurimpia näihin tauteihin johtavia tekijöitä.

Tutkimusten mukaan valkosipulilla voidaan laskea korkeasta verenpaineesta kärsivien verenpainetta. Eräässä tutkimuksessa 600-1500 milligrammaa valkosipuliuutetta tehosi yhtä hyvin kuin verenpainelääke Atenolol 24 viikon tutkimusjaksolla.

Valkosipuliannosten tulee olla melko korkeita, jos haluaa saavuttaa haluamansa vaikutuksen. Käytännössä valkosipulia tulisi syödä neljä kynttä päivässä.

 

Valkosipuli laskee kolesterolitasoja, mikä osaltaan laskee sydäntautien riskiä

Valkosipuli voi laskea kokonaiskolesterolia ja huonon LDL-kolesterolin määrää.

Niillä, joilla kolesterolitasot ovat koholla, valkosipuli voi tutkimusten mukaan laskea kolesterolia jopa 10-15 %.

Kun tarkastellaan erikseen “huonoa” LDL-kolesterolia ja ”hyvää” HDL-kolesterolia, valkosipulilla ei vaikuta olevan mitään selkeää vaikutusta jälkimmäiseen. LDL-kolesterolitasoa se kykenee kuitenkin laskemaan.

 

Valkosipulissa on antioksidantteja, jotka voivat auttaa muistisairauksien ehkäisemisessä

Vapaiden radikaalisolujen aiheuttama oksidatiivinen vahinko nopeuttaa ikääntymisprosessia. Valkosipulissa on antioksidantteja, jotka osaavat suojella kehoa näiltä vahingoilta.

Korkeat valkosipuliannokset lisäävät tutkimusten mukaan antioksidanttientsyymien määrää ihmisillä ja samalla vähentävät oksidatiivista stressiä korkean verenpaineen omaavilla yksilöillä.

Kun nämä vaikutukset yhdistetään kolesterolin ja verenpaineen alenemiseen, voi valkosipulin avulla ehkäistä yleisimpiä muistisairauksia, kuten Alzheimeria ja dementiaa.

 

Valkosipulin avulla voi elää pidempään

Tätä väitettä on käytännössä mahdotonta todistaa. Mutta kun otetaan huomioon valkosipulin vaikutukset verenpaineeseen ja muihin tärkeisiin tekijöihin, ei väite kuulosta mitenkään mahdottomalta.

Valkosipulin kyky taistella tartuntatauteja vastaan on myös tärkeä tekijä, sillä ne ovat myös yleisiä kuolinsyitä erityisesti vanhusten ja heikon vastustuskyvyn omaavien joukossa.

 

Valkosipuli voi parantaa urheilusuorituksia

Valkosipuli oli yksi ensimmäisiä urheilusuoritusten parantamiseen tarkoitettuja ”doping-aineita”.

Sitä käytettiin muinaisessa Egyptissä  pitämään työntekijöitä virkeinä ja antiikin olympialaisissa se oli yleinen piriste urheilijoiden joukossa.

Asiaa ei ole tutkittu vielä kattavasti ihmisillä, mutta eläinkokeissa valkosipulin piristävä vaikutus on havaittu.

 

Valkosipulin syöminen voi auttaa puhdistamaan raskasmetalleja elimistöstä

Valkosipulin rikkiyhdisteiden tiedetään suojelevan sisäelimiä raskasmetallien myrkyiltä.

Eräässä 4 viikkoa kestäneessä tutkimuksessa akkutehtaan työntekijöille syötettiin runsaita määriä valkosipulia. Tutkimuksen jälkeen havaittiin, että valkosipuli oli vähentänyt elimistössä olevan lyijyn määrää keskimäärin 19%. Valkosipuli vähensi myös erilaisia oireita, kuten päänsärkyä ja korkeaa verenpainetta, jotka ovat usein seurausta erilaisista elimistöön päässeistä vahingollisista aineista.

 

Valkosipuli voi voimistaa luustoa

Valkosipulin ja luukadon yhteyttä ei ole vielä tutkittu ihmisillä, mutta jyrsijätutkimuksissa on havaittu, että valkosipuli minimoi naarasyksilöiden luukatoa kiihdyttämällä estrogeenin tuotantoa.

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että menopaussissa olevilla naisilla päivittäinen valkosipuliannos (noin 2 grammaa raakaa valkosipulia) lievensi merkittävästi estrogeenivajausta.

Tulokset viittaavat siihen, että valkosipuli voi parantaa luuston kuntoa erityisesti naisilla.

 

Valkosipuli on herkullista ja se on helppo lisätä ruokavalioon

Tämä ei ole erityisesti terveyshyöty, mutta valkosipulin monipuolisuus on silti tärkeää ottaa huomioon.

Valkosipuli on erittäin helppo ja herkullinen lisä mihin tahansa ruokavalioon. Sen vahva maku tuo sykäyksen laimeisiinkin annoksiin.

Valkosipulia voi käyttää monilla eri tavoilla: jauheena, kynsinä, tahnana tai erilaisina valmisteina, kuten uutteena ja öljynä.

Älä kuitenkaan unohda raikastaa suutasi valkosipulin syömisen jälkeen, jos et halua hengityksesi haisevan pahalta loppupäivän ajan.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Healthline.com
Lähde: Pixabay.com