10 syytä, miksi sinun tulisi syödä raakaa valkosipulia päivittäin

31.8.2020

Valkosipuli on sipulien sukuun kuuluva vihannes, jota käytetään tavallisesti tuomaan makua resepteihin ja aterioihin. Valkosipuli on kuitenkin monikäyttöinen, sillä sitä voidaan käyttää myös lääkkeenä erilaisia sairauksia vastaan.

Valkosipulin kynnet sisältävät monia elintärkeitä ravinteita kuten vitamiineja, aminohappoja ja entsyymejä. Valkosipuli pitää sisällään rikkiyhdisteitä aminohappo allisiinista, joka tunnetaan parhaiten valkosipulin voimakkaan tuoksun aiheuttajana.

 

Miksi valkosipulia tulisi syödä raakana

Kun valkosipulia kypsennetään, sen kyky tuottaa allisiinia heikentyy. Allisiini on yksi valkosipulin tärkeimpiä terveydellisiä ainesosia: sen tiedetään esimerkiksi ehkäisevän syöpää. Allisiinia vapautuu, kun valkosipulin entsyymiä allinaasia leikataan tai purraan.

Allinaasin vaikutus kuitenkin lakkaa, jos valkosipulia kypsennetään. Valkosipulia kannattaa altistaa huoneilmalle 5-10 minuuttia ennen leikkaamista tai murskaamista, jotta sen yhdisteet aktivoituvat kunnolla.

 

Kuinka sisällyttää valkosipuli päivittäiseen ruokavalioon?

Vaihtoehtoja on kaksi:

1) Lisää valkosipulia ateriaasi tai smoothieihin.

2) Leikkaa valkosipulin kynsi pieniin paloihin ja niele palat yksi kerrallaan.

Ja tässä 10 syytä, miksi valkosipulia tulisi syödä päivittäin:

 

01. Valkosipuli sisältää runsaasti antioksidantteja

Antioksidantit tuhoavat vapaita radikaaleja ja vähentävät oksidatiivista stressiä. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa DNA:ta ja solukalvoja. Korkea oksidatiivinen stressi on sen sijaan yhdistetty moniin sairauksiin.

 

02. Valkosipuli alentaa kolesterolia

Erään tutkimuksen mukaan valkosipulin syöminen voi alentaa kolesterolia 9-12 prosenttia. Lasku tapahtuu LDL-kolesterolissa ja triglyserideissä.

 

03. Valkosipuli on antibakteerista

Valkosipuli on luonnon oma antibiootti. Sillä on kyky tuhota vahingoittavia bakteereita mutta se ei kuitenkaan tapa hyviä bakteereita lääkeantibioottien tapaan.

 

04. Valkosipuli on anti-fungaalista

Valkosipulin allisiini kykenee myös tuhoamaan sienitauteja. Monet käyttävätkin valkosipulia sieni-infektioiden taltuttamiseen.

 

05. Valkosipuli ohentaa verta

Valkosipulin syömisen on todettu ohentavan verta, mikä voi ehkäistä sydänsairauksia, veritukosten syntymistä, sydänkohtauksia ja aivoinfarktia.

 

06. Valkosipuli kiihdyttää immuunisysteemiä

Valkosipulilla on vahvoja virusten vastaisia ominaisuuksia. Venäjällä valkosipuli tunnettiin pitkään venäläisenä penissilliininä johtuen sen kyvystä toimia tehokkaasti infektioita vastaan. Erään tutkimuksen mukaan valkosipuli on tehokas keino yleisen flunssan ehkäisyssä ja hoitamisessa. Tutkimuksessa löydettiin, että he, jotka söivät valkosipulia, kärsivät merkittävästi vähemmän nuhaflunssista verrattuna niihin, jotka söivät vähemmän valkosipulia.

 

07. Valkosipuli laskee ateroskleroosin riskiä

Tutkimusten mukaan valkosipuli voi ehkäistä verentukkeumia ja tuhota plakkia ja näin ehkäistä ateroskleroosin kehittymistä.

 

08. Valkosipuli laskee verenpainettasi

Valkosipulia on jo pitkään käytetty Kiinassa verenpainelääkkeenä. Lisäksi Japanin hallitus on virallisesti suositellut valkosipulia verenpainelääkkeeksi.

 

09. Valkosipuli tekee hyvää nivelillesi

Erään tutkimuksen mukaan runsaasti vakosipulia syövät kärsivät selvästi vähemmän nivelrikoista.

 

10. Valkosipuli ehkäisee syöpää

Valkosipulin lisääntyvän kulutuksen on todettu vähentävän syövän riskiä. Tämä pätee vatsasyöpään, suolisyöpään, ruokatorven syöpään ja rintasyöpään.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Healthextremist.com
Lähde: Artikkelikuva /Pixabay