10 ruokaa, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia

15.11.2020

C-vitamiini on vahva antioksidantti, jota löytyy kasviksista ja hedelmistä. Ja vaikkei sillä oikeasti flunssaa paranneta, kuten yleensä luullaan, niin se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, Tasty Balance Nutritionin omistaja Lindsey Pine kertoo. Sen avulla keho taistelee infektioita vastaan ja sitä on myös hyvä tankata treenien jälkeen, koska se myös vähentää lihastulehduksen riskiä.

Miten paljon C-vitamiinia sitten pitäisi päivittäin saada? Pine kertoo, että voit turvallisesti nauttia jopa 2000mg C-vitamiinia päivittäin. Se ei tosin missään nimessä ole tarpeellista. C-vitamiinista saatavat hyödyt saavutetaan paljon alemmilla luvuilla. Aikuinen nainen tarvitsee noin 75mg C-vitamiinia päivittäin. Tämä raja ylittyykin todella helposti. Yksi appelsiini sisältää jo noin 100mg C-vitamiinia, joka on 130% päivittäisestä tarpeesta.

Mutta appelsiinit eivät tosiaan ole ainoa C-vitamiinin lähde. Tässä 10 ruokaa, jotka ovat myös pakattu täyteen tätä antioksidanttia.

1. Paprika

Kasvikset ovat myös loistava C-vitamiinin lähde. Esimerkiksi yksi paprika sisältää noin 152mg C-vitamiinia. Vihreissä ei ole aivan yhtä paljon – 95mg per paprika. Mutta sekin on jo noin 130% päivittäisestä tarpeesta. Suositellaan syömään raakana.

2. Chili

Jos kestät poltetta, niin chilit ovat toinen loistava vaihtoehto. Yhdessä pienessä chilissäkin voi olla jopa 64mg C-vitamiinia.

3. Lehtikaali

Lehtikaalissa on monia hyviä puolia ja yksi on se, että 3,5dl sisältää 120mg C-vitamiinia. Siinä yksi hyvä syy lisätä lehtikaalia salaattiin seuraavalla kerralla.

4. Parsakaali

2,5dl keitettyä parsakaalia sisältää noin 105mg C-vitamiinia. Sopii mainiosti pastan tai salaatin kanssa! Katso herkullisen kana-parsakaalisalaatin ohje!

5. Ruusukaali

Eikö ruusukaalit nappaa? Yksi pallukka sisältää nimittäin vain 8 kaloria ja 13mg C-vitamiinia. Syö päivittäin 6 kaalia ja päivittäinen tarve on saatu. Ja syö lisää jos nälkä jää. Tarjoile proteiinipitoisen ruoan kanssa, kuten kana tai kokeile murustaa pizzan päälle.

6. Papaija

Yksi papaija sisältää noin 185mg C-vitamiinia. Papaijat voivat tosin kasvaa sen verran suuriksi, ettet ehkä halua sitä kokonaan syödä. Kokeile smoothien seassa lisätäksesi hiukan kirpeää potkua.

7. Mansikat

Mansikka ei ole pelkästään kesän-paras-juttu-ikinä. Se on täynnä tätä antioksidanttia. Vain 10 mansikkaa voi sisältää noin 108mg C-vitamiinia. Tästä heti testiin herkullisen mansikka-smoothien resepti!

8. Kyssäkaali

Onko kyssäkaali sinulle tuttu? Hassun näköinen vihannes, joka on täynnä C-vitamiinia. 3,5dl kypsennettyä kyssäkaalia sisältää 133mg C-vitamiinia. Kyssäkaalista syödään maan päälle kehittyvä, mehevä varsimukula. Käytä patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja gratiineihin.

9. Ananas

Jos piña coladat kuuluu suosikkeihisi, niin todennäköisesti saat jo tarpeeksi C-vitamiinia. 3,5dl ananasta sisältää noin 114mg C-vitamiinia.

Suositellaan kokeilemaan esimerkiksi tämän raikkaan ananashiledrinksun muodossa!

10. Kiwi

Yksi kiwi sisältää noin 80mg C-vitamiinia. Lisättynä bonuksena mainittakoon, että kaloreita siitä ei juurikaan löydy.

Lue lisää: ruoka & juoma uutisia

Lähde: Self.com
Lähde: Kuva (Unsplash.com)