Vältä näitä 10 tapaa – tekevät olosi väsyneeksi

14.6.2020

Vaikka nukkuminen onkin erittäin tärkeä osa elämää, niin se ei ole ainoa asia, joka auttaa meitä jaksamaan pysymään pirteinä. Energia ja tarkkaavaisuuden puute voi vaikuttaa negatiivisesti moneen elämän osa-alueeseen. Sen takia onkin tärkeää mistä uupunut olo johtuu. Tässä 10 yleistä virhettä joihin ihmiset sortuvat – vältä näitä ja tunnet olosi varmasti energisemmäksi.

1. Et juo tarpeeksi vettä.

Veden juominen ei ole tärkeää pelkästään nesteytyksen kannalta. Se antaa myös paljon energiaa. Kun olet kuivunut, veresi tuppaa olemaan sakeampaa, jolloin sydämelläsi on vaikeampaa pumpata verta tehokkaasti.

2. Tarkistat sähköpostisi nukkumaanmenoaikaan.

Kuten sanoimme, niin nukkuminen on tärkeää. Yksi, unta voimakkaasti häiritsevä asia on aivojen stimulointi juuri ennen nukkumaanmenoa. Eli ei sähköpostia, Facebookia, Pinterestiä tai TV:tä ennen unille käymistä. Näin unen saaminen helpottuu huomattavasti.

3. Valvot myöhään.

Tämä taitaakin selittää itse itsensä. Viikonloppuisin valvominen on ymmärrettävää mutta voit piristää itseäsi helposti, ottamalla päiväunet. 20 minuuttia on täydellin päikkäreiden pituus. Mutta jos valvot myöhään joka yö, tunnet myös olosi väsyneeksi joka päivä. Yritä siis pitää mielessä, että 7-8 tunnin yöunet takaavat kunnon levon ja palautumisen.

4. Elät roskaruoalla.

Pikaruokaloissa myytävät tuotteet usein sisältävät hurjasti sokeria ja nopeita hiilihydraatteja, jotka palavat nopeasti kehossasi ja aiheuttavat energia-piikkejä. Mutta kun mennään ylös, niin sieltä on tultava myös alas ja tämä johtaa väsymykseen. Kokojyvätuotteet, hitaat hiilihydraatit, vähärasvaiset lihatuotteet – nämä pitävät sinut energisenä pidempään.

5. Olet työnarkomaani.

Siinä ei ole mitään pahaa jos tykkää työstänsä. Mutta jos elämäsi liikkuu työn ympärillä 24/7, niin todennäköisesti romahdat ennemmin tai myöhemmin. Teetkö töitä viikonloppuisin, heräät klo 5 aamulla töihin, et vietä koskaan lomaa ja jos vietät, niin viet työt lomalle mukanasi? Jos kuulostaa tutulta, niin kannattaa yrittää järjestää aikaa välillä itsellekin.

6. Skippaat aamiaisen.

Se on totta: aamiainen on päivän tärkein ateria. Aamiaisella tankataan kroppa täyteen proteiinia ja energiaa päivää varten, joiden avulla jaksat paremmin koko päivän. Aamiaisen väliin jättämistä voi verrata autoon, jossa ei ole bensaa. Yrität eteenpäin melkein tyhjällä tankilla – mutta jossain vaiheessa on pakko tankata.

7. Et syö tarpeeksi rautaa.

Vaikket heti aamulla ajattelisikaan: “Hei mun pitää muistaa nauttia mun päivittäinen rauta-annos!”, niin tällä on tärkeä vaikutus jaksamiseen ja energisenä pysymiseen. Hitaat hiilarit, kala, punainen liha, kokojyvätuotteet, pinaatti, linssit, parsakaali, salaatti, kaali ja pavut ovat hyviä raudanlähteitä.

8. Nautit lasillisen viiniä ennen nukkumaanmenoa.

Kukapa ei nauttisi lasillisesta viiniä aterian kanssa tai rankan työpäivän jälkeen. Tämän lisäksi lasillinen punaviiniä päivittäin on jopa suositeltavaa. Mutta yritä nauttia lasillisesi hyvissä ajoin ennen nukkumaanmenoa. Yhden tai kahden lasillisen nauttiminen tutkitusti häiritsee unesi REM-vaihetta, jolloin olosi ei ole kovinkaan levännyt herättyäsi.

9. Luotat liikaa kofeiinin voimaan.

Tähän on varsinkin suomalaisten helppo samaistua. Kahvin mukana tulee kuitenkin riippuvuus. Tarvitset loppujen lopuksi kahvia joka päivä, pitkin päivää. Jos aamukahvi jää välistä, niin päivä ei tunnu lähtevän millään käyntiin. Tämän lisäksi pääkivut ovat todella yleisiä vieroitusoireita. Jos yrität vähentää kofeiinin nauttimista, niin laske monta kuppia päivittäin juot kahvia ja yritä vähentää kuppi kerrallaa. Alussa muutos voi tuntua hankalalta mutta tämä palkitaan, kun kehosi rupeaa saamaan tarvittavaa energiaa terveellisemmistä lähteistä.

10. Sinulla on sotkuinen toimisto.

Tämä voi kuulostaa oudolta mutta työympäristö todellakin vaikuttaa työn jälkeen ja laatuun. Tutkimuksissa on huomattu, että ihmiset joilla on siisti työtila työskentelevät tehokkaammin, ovat tarkkaavaisempia ja stressaavat vähemmän, kuin sotkuisessa ympäristössä työskentelevät kollegat. Jos mahdollista, niin yritä saapua vaikka 15 minuuttia etuajassa töihin, että kerkiät laittamaan pöytäsi kuntoon ja ottamaan kupin kahvia (jos et ole vielä päässyt kofeiinista eroon), jolloin oletkin täydessä iskussa, kun kello lyö tasan ja työpäivä alkaa.

Katso lisää uutisia aiheesta terveys & hyvinvointi!

Lähde: tiphero.com
Kuva: Unsplash / Kinga Cichewicz