Miksi sinun pitäisi kokata voilla?

10.9.2020

Voilla on kokattu jo monia vuosikymmeniä. Ellei jopa satoja. Voi on täyteläistä ja herkullista herkkua, jota on helppo valmistaa ja se on jo pitkään ollut yksi suosituimmista ja käytetyimmistä aineksista keittiössä. Sen maine on kuitenkin nykyään melkoisen huono. Se ei aina ollut kuitenkaan sitä.

Ennen aikaan voita levitettiin leivän päälle kaveriksi, mutta yhtäkkiä sille annettiin sydäntautien aiheuttajan titteli. Kaikki alkoivat käyttää sen sijaan margariinia ja pitivät sitä terveellisempänä vaihtoehtona. Voilla on kuitenkin jopa 10 000 vuoden taakse ulottuva historia, ja sitä käytettiin hiuksissa, iholla, ruoissa ja jopa juomissakin. Miten se voi siis olla yhtäkkiä niin huono terveydelle?

Onneksi voin suosio on nyt kuitenkin palannut. Sen vaikutuksia pidetään nyt suhteellisen harmittomana. Yksi asia on nimittäin todistettu: voi ei ole haitallista terveydelle.

Monet ovat tutkimusten mukaan jo todenneet, että voi on jopa terveellisempää kuin oliiviöljy. Eräs nainen kuuleman mukaan laihdutti jopa 45 kiloa käyttämällä voita muiden rasvatuotteiden sijaan. Ei siis ole ihme, että voin on todettu olevan paljon parempi vaihtoehto, kuin oliiviöljy, margariini ja muut rasvatuotteet.

Eräs voissa hälyttävä asia voi monille kuitenkin olla suola. Vaikka ihminen tarvitsee suolaa elimistön toimintaan, tarvittava määrä ei kuitenkaan ole paljon. Voit aina ostaa suolaamatonta voita, jos suolan määrä voissa mietityttää. Vaihtoehtoisesti voit aina ostaa vähäsuolaista voita.

Alla kerromme, miksi sinun tulisi aina kokata voilla muiden rasvatuotteiden sijaan!

Neljä syytä kokata voilla

1. Voissa on antioksidantteja

Voi on tutkimusten mukaan yksi parhaimmista immuunijärjestelmän vahvistajista. Ja tämä on kiitos hyvien antioksidanttien, joita voissa on melkoinen määrä. Paras näistä ravintoaineista on karoteeni. Se muuttuu elimistössä taudin kestäväksi yhdisteeksi. Tämä prosessi hyödyttää eniten limakalvoja. Samaa ainetta on löydettävissä esimerkiksi porkkanoista. Voisimme spekuloida, että voin huonoon maineeseen oli syynä kaupallisuus ja teollisuus. Voin terveysvaikutukset pitivät ihmiset terveempinä, ja ehkä kaupallisuuden takia voin mainetta piti alentaa. Ken tietää.

2. Parantaa sydämen toimintaa

Vaikka voin sanottiin olevan pahaksi sydämelle, sitä se ei kuitenkaan ole – päinvastoin. Se sisältää HDL-kolesterolia, joka on toisin sanoen hyvää kolesterolia. Se auttaa poistamaan huonoa kolesterolia. Sitä kutsutaan myös nimellä omega-6 rasvahappo. Tätä rasvahappoa tulisi saada elimistöön yhdessä kuuluisan omega-3 rasvahapon kaverina.

3. Lievittää niveltulehduksen oireita

Voissa oleva Wulzen-tekijä on tutkimusten mukaan jäykkyyttä helpottava yhdiste. Se on tunnettu myös stigmaserolina. Se voi siis lyhyesti sanottuna auttaa nivelten kalkkiutumisessa ja niveljäykkyydessä.

4. Vahvistaa luita

Luiden vahvistumiseen tarvitaan paljon tärkeitä kivennäisaineita, kuten sinkkiä, seleeniä, kuparia ja magnesiumia. Kaikki nämä aineet edistävät luuston hyvinvointia ja uudelleenkasvua. Nuorena tämä ei vielä niin huoleta, mutta vanhempana se alkaa jo mietityttämään.

Yhteenveto

Jos sinua vielä arveluttaa voin käyttäminen, voit aina puhua lääkärisi tai ravitsemusneuvojan kanssa. Voista on olemassa paljon erilaisia mielipiteitä, mutta jos vanhalta kansalta kysytään, niin voita suositellaan lämpimästi. Nuorempi sukupolvi varmasti kääntyisi margariinin puoleen, mutta tutkimus puhuu puolestaan. Yksi ainoa voissa huolettava asia voi joillekin olla suolan määrä. Voit kuitenkin aina ostaa vähäsuolaista tai suolaamatonta voita, jos haluat välttää liiallista suolan saamista. Kokeile vaikka voitaikinan leipomista suolattomalla voilla!

Kannattaa siis huoletta käyttää kokkaamisessa aina voita oliiviöljyn tai margariinin sijasta, sillä se on luonnollinen, herkullinen, terveellinen, sisältää hyviä ainesosia ja sitä on helposti saatavilla. Ja kukkarokaan ei pahastu voin ostamisesta.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Artikkelikuva / Pixabay