Tutkimus: Kissaihmiset älykkäämpiä – koiraihmiset eloisampia

13.5.2020

Tutkimukseen osallistuneet koiraihmiset olivat pääsääntöisesti eloisampia, eli energisempiä ja ulospäin suuntautuneempia, ja he pyrkivät seuraamaan sääntöjä tarkemmin. Kissaihmiset olivat sisäänpäin suuntautuneempia, avoimempia ja herkempiä kuin koiraihmiset. Kissaihmiset olivat myös enemmän oman tiensä kulkijoita, jotka eivät seuraa sääntöjä tarkasti. Tässä tutkimuksesta ja taustoista (lähde: Live Science):

 

Korkeammat pisteet älykkyydestä

Tulos, joka varmasti luo kipinöitä lemmikinomistajien väliseen keskusteluun, on se, että kissaihmiset saivat korkeammat pisteet älykkyydestä kuin koiraihmiset. Yksi syy luonteiden eroavaisuuteen voi liittyä ympäristöön, joissa kissa- ja koiraihmiset viihtyvät, sanoo Carroll Universityn tutkija Denise Guastello.

 

Koiraihmiset eloisampia

”Koiraihmisten eloisuuden selittää se, että he haluavat olla ulkona ja jutella ihmisten kanssa koiraa ulkoiluttaessaan. Jos taas olet hiukan sisäänpäin kääntyneempi ja herkempi, saatat viettää enemmän aikaa kotona kirjaa lukien, ja kissaahan ei tarvitse ulkoiluttaa”, sanoo Guastello.

Kissa- vai koiraihminen?

Tutkijat haastattelivat 600 opiskelijaa kysyen näkevätkö he itsensä kissa- vai koiraihmisenä ja mitkä piirteet heidän lemmikeissään miellyttivät eniten. Osallistujat vastasivat myös kysymyksiin heidän omasta luonteestaan.

 

Lemmikin paras piirre

Useimmat sanoivat olevansa koiraihmisiä: noin 60 prosenttia vastaajista luonnehti itseänsä koiraihmiseksi, kun 11 prosenttia sanoi olevansa kissaihminen. Loput osallistujista vastasivat, että he pitivät kummastakin tai ei kummastakaan. Koiraihmisten mielestä kumppanuus oli heidän lemmikkiensä paras piirre, kun kissaihmisille tärkeintä oli lemmikiltä saatu kiintymys.

 

Kuinka lemmikki valitaan?

On mahdollista, että ihmiset valitsevat lemmikkinsä oman luonteensa perusteella. Esimerkiksi, kissat nähdään usein itsenäisinä eläiminä, jotka viihtyvät itsekseen ja ovat varuillaan toisten seurassa. ”Jos itselläsi on tällainen luonne, arvostat sitä myös eläimessä ja näin sovitte paremmin yhteen,” Guastello sanoo.

 

Lemmikkiterapia?

Tutkimalla syitä, joiden perusteella ihmiset määrittelevät itsensä kissa- tai koiraihmisenä, voi auttaa lemmikkiterapian kehittämisessä ja näin johtaen parempaan omistajien ja lemmikkien yhdistämiseen heidän kesken, jotka osallistuvat lemmikkiterapiaan.

 

Tutkmuksen otanta ja paikkaansa pitävyys

Koska tutkimukseen osallistui ainoastaan opiskelijoita, ei voida sanoa, että tulokset pätisivät myös muihin ikäryhmiin. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin tultu samankaltaisiin johtopäätöksiin. Vuonna 2010 tehtyyn tutkimukseen osallistui yli 4500 lemmikinomistajaa. Tämän tutkimuksen tuloksena nähtiin koiraihmisten olevan ulospäin suuntautuneempia ja tunnollisempia (sääntöjä seuraavia).

 

Lähde: Livescience.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay