Kuinka auttaa väkivaltaisessa suhteessa elävää ystävää?

21.5.2020

Perheväkivalta ei nimittäin ole niin yksinkertaista kuin usein ajatellaan. Vaikka sitä usein luonnehditaan fyysiseksi väkivallaksi ja väkivallan uhaksi, sisältää se myös henkistä ja seksuaalista väkivaltaa sekä stalkkausta. Vaikka fyysistä väkivaltaa onkin helppo havaita, näitä muita tekijöitä ei välttämättä ulkopuolinen voi nähdä.

Kysyimme asiantuntijoilta, kuinka väkivaltaa voi havaita ja kuinka siihen voi reagoida turvallisesti.

 

Huomaa merkit

Mustelma jalassa, musta silmä – tämänkaltaiset jäljet voivat olla peruja yksittäisistä onnettomuuksista. Mutta jos jälkiä vahingoittamisesta näkyy jatkuvasti, voi olla jo syytä huolestua. Voit myös olla väärässä – ehkä ystäväsi vain on altis vahingoille tai huolimaton kuntosalilla. Mutta asiasta kannattaa silti ottaa selvää.

Valitettavasti henkisen väkivallan ja seksuaalisen ahdistelun merkit eivät ole aina itsestään selviä. Kannattaakin kiinnittää huomiota ystävän käyttäytymiseen. ”On tiettyjä kehonkielen merkkejä, jotka voivat viestiä pelosta kumppania kohtaan,” kertoo David Wexler, filosofian tohtori.

Ystäväsi saattaa myös pyrkiä miellyttämään kumppaniaan liiallisesti tai perua suunnitelmia epämääräisten tekosyiden perusteella. ”Nämä merkit kertovat usein siitä, että uhrin kumppani on erityisen huomionkipeä uhria kohtaan.”

Jos ystäväsi puhelimeen tulee jatkuvasti viestejä ja soittoja yhteisen illanviettonne aikana, ota asia puheeksi. ”Monille asiakkailleni on tullut jopa tapaamistemme aikana useita soittoja ja tekstiviestejä entiseltä kumppaniltaan,” kertoo Jimmy Meagher, kotiväkivallan uhrien auttaja.

Jos uhri joutuu jatkuvasti päivittämään tekemisiään kumppanilleen, voi se olla merkki siitä, että parisuhde ei ole terveellä pohjalla.

Pidä myös silmällä sitä, kuinka ystäväsi ja hänen kumppaninsa ovat vuorovaikutuksessa keskenään. ”Jos joku on hyvin kontrolloiva, saattaa hän ilmestyä stalkkerin tavoin paikalle koska vain,” kertoo Wexler.

”Mies saattaa ilmestyä varoittamatta kumppaninsa työpaikalle vain kertoakseen hänelle, ettei hän saa hengailla kollegoidensa kanssa.”

 

Ota asia puheeksi

“Jos epäilet perheenjäsenesi tai ystäväsi olevan väkivallan uhri, ota asia hänen kanssaan puheeksi turvallisessa ja yksityisessä paikassa hänen turvallisuutensa takaamiseksi,” Meagher opastaa. Tavatkaa esimerkiksi kahvittelun merkeissä töiden jälkeen tai käykää iltalenkillä kahdestaan.

Kun tuot huolesi esiin, korosta omia näkemyksiäsi “sinä”-muodon sijaan, jottei ystäväsi tuntisi itseään syylliseksi tai oloaan hyökätyksi ja näin reagoisi defensiivisesti. Voit sanoa esimerkiksi: “Olen huomannut Samin soitelleen ja tekstailleen sinulle koko illan ja se vähän huolettaa minua. Onko kaikki okei?” Et syytä hänen kumppaniaan mistään, nostat vain omat havaintosi esiin.

“On hyödyllistä kysellä kysymyksiä, jotka saavat myös ystäväsi tajuamaan tilanteen vakavuuden,” Wexler lisää. ”Voit sanoa jotain tyyliin: ’Minua mietityttää, kuinka lapsenne voivat tässä tilanteessa.’

Näin voit ymmärtäväiseen tyyliin osoittaa huolesi ja auttaa myös uhria havainnoimaan omia tuntemuksiaan asian oikeista olotiloista.” Ole rauhallinen ja suorapuheinen, ei syyllistävä tai ylitunteellinen. Näin ystäväsi kokee, että hän voi luottaa sinuun.

 

Kuuntele, älä tuomitse

On täysin luonnollista haluta välittömästi puuttua asiaan, jos luulet läheistäsi vahingoitettavan. Mutta jos annat hänelle neuvoja asian hoitamiseen tai kerrot soittavasi viranomaisille välittömästi, ei asia välttämättä mene ollenkaan parempaan suuntaan.

”Väkivallasta selviytyjät ovat oman turvallisuutena asiantuntijoita,” Meagher sanoo. ”He tuntevat pahoinpitelijänsä parhaiten ja tietävät, kuinka olla turvassa.”

Jos läheisesi avautuu sinulle väkivallasta, kuuntele häntä rauhallisesti ja hyväksy hänen tunteensa. Älä pyri antamaan hänelle neuvoja, sillä se saattaa saada hänet tuntemaan itsensä entistä voimattomammaksi. Vältä myös tuomitsemista.

“Ottaisin asian esiin ei-tuomitsevaan tyyliin ja normalisoida hänen tunteensa sanomalla esimerkiksi: ‘Luulen, että kuka tahansa väkivaltaa kokenut voi samaistua tunteisiisi tällä hetkellä,’” Meagher muistuttaa. Muistuta häntä, että olet hänen tukenasi aina ja autat häntä, jos hän vain niin haluaa.

 

Tarjoa apua – mutta hyväksy rajallisuutesi

Väkivaltainen käytös keskittyy yleensä aikaan, jolloin uhri yrittää lopettaa parisuhteen. Uhri saattaakin tarvita tukea erityisesti parisuhteen lopettamisessa. Mitä sinä voisit tehdä taataksesi hänen turvallisuutensa parisuhteen loppuessa?

Tee kotityösi ja kerää tietoa paikallisista tietolähteistä, kuten neuvontapuhelimista ja hoitokeskuksista, Meagher ehdottaa. ”Voit myös lähteä uhrin seuraksi klinikalle, poliisiasemalle tai oikeuteen, jos uhri niin haluaa,” hän lisää.

Ja muista tämä: “Vaikka näemmekin väkivallan merkkejä, jokainen parisuhde on uniikki,” Meagher sanoo. ”Jokaisen väkivaltaa kokevan kannattaa ehdottomasti hakeutua kotiväkivaltaa ymmärtävien auttajien luokse.

Voimme auttaa heitä tekemään turvallisuussuunnitelman, oli kyse sitten turvakotiin menosta, kaverin tai perheenjäsenen luona yöpymisestä tai parisuhteessa pysymisestä.”

 

Lue myös: 7 asiaa, joita kumppanisi ei koskaan tulisi pyytää sinulta

Lue lisää: lifestyle & vapaa-aika uutisia

Lähde: Health.com
Lähde: Artikkelikuva: Unsplash / Milada Vigerova