7 Syytä miksi et saa nukuttua – Tiedosta ja vältä

12.1.2021

Vaikka nukahtaisit, sinulla voi olla vaikeuksia pysyä unessa. Kuulostaako tämä tutulta? Ajelehdit unimaailmaan, mutta löydät itsesi hereiltä 3.00 aamuyöllä tai ehkä heräilet jopa muutaman tunnin välein koko yön. Riittävän unen on tarkoitus virkistää ja valmistaa sinut päivää varten. Mutta jos unesi häiriintyy, tunnet itsesi todennäköisesti väsyneeksi ja uneliaaksi seuraavana päivänä. Seuraavana on listattu useita tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa uneesi:

 

Liikaa kofeiinia

Tiedätkin varmaan jo, että kofeiini on piriste ja se voi vaikeuttaa nukahtamistasi. Mutta se voi johtaa myös heikkoon unen laatuun, jolloin heräilet keskellä yötä. Kofeiinin puoliintumisaika on kolmesta viiteen tuntia, mikä tarkoittaa, että kehollasi kestää niin monta tuntia päästä eroon kuluttamastasi kofeiinista. Voit siis tuntea kofeiinin vaikutukset useita tunteja sen käyttämisen jälkeen. Pidä mielessä, että energiajuomat, kola, suklaa ja jotkin teet sisältävät myös kofeiinia. Sinun kannattaa välttää kofeiinia siis noin kuusi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

LUE MYÖS: 4 keinoa välttää työuupumus

 

Stressi

Stressi ja unen puute kulkevat käsi kädessä. Jos olet stressaantunut, voi olla vaikeaa nukkua hyvin ja voi johtaa unettomuuteen keskellä yötä. Kun et saa tarpeeksi unta, se voi johtaa ylimääräiseen stressiin ja siitä tulee noidankehä. Amerikan Psykologien Yhdistyksen mukaan aikuisilla, jotka nukkuvat alle kahdeksan tuntia yössä, on enemmän stressin oireita kuin niillä, jotka nukkuvat pidempään. Vaikka se voi olla helpommin sanottu kuin tehty, on tärkeää rentoutua ennen nukkumaanmenoa.

 

Nukkumisympäristö

Nukkumisympäristösi voi aiheuttaa huonoa unen laatua. Esimerkiksi kovat äänet voivat katkaista hyvät unet tai verhojen välistä paistava valo voi herättää sinut. Onneksi on olemassa tapoja tehdäksesi makuuhuoneestasi uniystävällisen. Sijoita laadukkaaseen patjaan ja mukaviin vuodevaatteisiin ja pidä makuuhuoneesi viileänä, mikä auttaa useimpia ihmisiä nukkumaan. Varmista, että verhosi ovat tarpeeksi pimentävät, jotta ne pimentävät auringonvalon, ja käytä kohinalaitetta tai korvatulppia estääksesi ulkopuolelta tulevat äänet.

LUE MYÖS: Opi hengittämään oikein – saa päivästäsi irti enemmän

 

Selkäsärky

Selkäkipu voi häiritä unta ja aiheuttaa ongelmia mukavan asennon löytämisessä. Jos sinulla on kroonista selkäkipua, on tärkeää hoitaa ongelman perimmäisin syy. Myös nukkumisasentosi voi tehdä suuren vaikutuksen mukavuustasoosi. Oikea asento riippuu, onko sinulla ylä- vai alaselkäkipua. Saadaksesi paineen selästäsi, Mayo Clinic suosittelee nukkumaan kyljelläsi polvet hieman koukussa rintaasi kohden ja tyyny polviesi välissä.

 

Hormonit

Hormonit vaikuttavat moniin toimintoihin, kuten uneen. Hormonien epätasapaino voi edistää unihäiriöitä. Naisten kuukautiskierto, raskaus ja vaihdevuodet voivat aiheuttaa usein hormonaalisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa unen laatuun. Esimerkiksi vähentynyt estrogeeni voi johtaa kuumiin aaltoihin, jotka herättävät sinut keskellä yötä. Et voi aina hallita hormoneitasi, mutta voit tehdä ympäristöstä nukkumista edistävän, rentoutua ennen nukkumaanmenoa ja pysyä samoissa nukkumisrutiineissa. Jos nämä strategiat eivät auta, keskustele lääkärisi kanssa. Hormonikorvaushoito tai muut hoidot voivat olla ratkaisu.

LUE MYÖS: 5 keinoa oman rentutumishetken järjestämiseen

 

Alkoholi

Jos nautit drinkin ennen nukkumaanmenoa, tiedät että alkoholi voi auttaa nukahtamisessa. Mutta huonot uutiset ovat, että se voi häiritä unen laatuasi. Koska alkoholi haihtuu ja vaikutukset häviävät, se estää syvän unen, joka aiheuttaa levotonta nukkumista koko yön ajan. Harkitse rajoittavasi alkoholin käyttöä muutamaan tuntia ennen nukkumaanmenoa.

 

Syöminen liian myöhään

Myöhäinen iltapala voi olla hyvä, mutta raskas ateria lähellä nukkumaanmenoa voi aiheuttaa levottomuutta yöllä. Suurien annoksien syöminen ennen nukkumaanmenoa voi aiheuttaa ruoansulatushäiriöitä ja refluksia. Jos haluat syödä välipalaa ennen nukkumaanmenoa, pidä se kevyenä sekä pysy erossa mausteisesta ja rasvaisesta ruoasta.

 

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia