6 hälyttävää syytä miksi silmäsi käyttäytyvät oudosti

30.10.2021

Silmät viestivät uskomattoman paljon ihmisen yleisestä terveydentilasta. Silmistä voi luonnollisesti havaita mahdollisia silmäsairauksia, kuten glaukooman, kaihin tai silmänpohjan rappeuman. Silmät osaavat kuitenkin viestiä elimistön muistakin ongelmista, joita ei välttämättä muuten huomaa.

“Mikään elimistössäsi ei ole suljettuna laatikkoon,” kertoo Deborah Herrmann, lääketieteen tohtori Pennsylvanian yliopiston silmiin erikoistuneesta yksiköstä. ”Silmäsi yhdistyvät keskushermostoosi ja kaikkeen muuhun. Jos jokin vaikuttaa elimistösi toimintaan, vaikuttaa se yleensä myös silmiin.”

Jos koet omituisia silmäoireita tai huomaat peiliin katsoessasi jotain outoa silmissäsi, voi se olla merkki jostakin seuraavista 6 vakavasta ongelmasta:

 

Korkea kolesteroli

“Korkea kolesteroli voi aiheuttaa satunnaisia lyhytkestoisia näkökyvyn menettämisiä. Aivan kuin silmiesi edessä olisi verho joka sulkeutuu aina välillä,” sanoo Herrmann. Oire on merkki siitä, että rasva on tukkinut kaulavaltimosi eikä verta kulkeudu tarpeeksi silmiin.

Saatat myös tuntea kipua silmissäsi ja huomata harmaan renkaan sarveiskalvosi ympärillä. Kirkkaisiin valoihin tottuminen voi myös tuntua entistä vaikeammalta. Joissakin tapauksissa kellertävää kolesterolikerrostumaa voi kertyä silmäluomiin tai silmäkulmiin.

Lue myös: 6 merkkiä siitä, että maksasi voi pettää

 

Kilpirauhasongelmat

Kaulassa oleva kilpirauhanen on perhosen muotoinen elin, joka kontrolloi tiettyjä kasvua ja aineenvaihduntaa ohjaavia hormoneja. Jos kilpirauhasen toiminnassa on jotain häikkää, on ongelmia yleensä luvassa.

Herrmannin mukaan mahdollisia oireita ovat esimerkiksi turvonneet silmälihakset ja ahtaat silmäkuopat, joiden myötä silmät ulkonevat hieman ja näyttävät normaalia suuremmilta.

Lue myös: 7 ruokaan liittyviää valheltta, jotka tekevät ihmisistä lihavia ja sairaita

 

Diabetes

Säännölliset silmätarkastukset ovat suositeltavia kaikille. Diabetesta sairastaville tai sairastumisen riskin omaaville tarkastukset ovat kuitenkin melkein pakollisia. ”Diabetes voi turvottaa keltatäplää, verkkokalvon osaa, joka kontrolloi näkökykyä,” kertoo Herrmann. Vaikka et täysin menettäisikään näkökykyäsi, tulet varmasti huomaamaan muutoksen huonompaan suuntaan, Herrmann valistaa.

Diabetesta sairastavilla on 40 % suurempi todennäköisyys sairastua glaukoomaan ja 60 % suurempi todennäköisyys saada silmänpohjan rappeuma. Diabetes-potilaiden tulee myös olla varuillaan diabeettisen retinopatian varalta. Se on erilaisten häiriöiden summa, joka vaikuttaa valolle herkkiin silmän osiin. Retinopatia voi esimerkiksi sumentaa näköä tai jopa aiheuttaa verkkokalvon irtoamisen.

Lue myös: 8 varoitusmerkkiä 2-tyypin diabeteksestä – ÄLÄ jätä huomioimatta

 

Halvaus

Yllättävä näkökyvyn menetys tuntuu pelottavalta ja hätkähdyttää. Siihen on kuitenkin hyvä syy, miksi näkökyky voi yhtäkkiä kadota. Se voi olla merkki tulevasta halvauksesta tai siitä, että halvaus on jo tapahtunut. Normaalisti halvaukseen liittyvä sokeutuminen tapahtuu vain toisessa silmässä. Se voi kuitenkin kohdistua molempiin silmiin, jolloin seurauksena on täydellinen sokeutuminen.

Joskus halvaukset vaikuttavat silmiä liikuttavaan hermostoon, jolloin kaikki näkyy tuplana. Kummallista kyllä, halvaus voi tapahtua myös silmissä. Kyse on retinaalisesta halvauksesta, joka on seurausta verkkokalvon tukkeutuneista verisuonista. Retinaalisen halvauksen todennäköisyys kasvaa korkean verenpaineen tai kaulavaltimon sairauksien myötä. Kaikki halvaukset vaativat välitöntä hoitoa, joten jos menetät näkökykysi toisesta tai molemmista silmistäsi, soita välittömästi hätänumeroon.

Lue myös: Viinin 14 yllättävää terveyshyötyä

Retinaalinen migreeni

Väliaikaiset sokeat pisteet voivat olla merkki silmän migreenistä. Kyse ei ole kuitenkaan saman tyyppisestä migreenistä kuin päänsärky-tyyppisessä migreenissä. Retinaalinen migreeni aiheuttaa sokeita pisteitä. ”Pisteet kestävät vain muutamia minuutteja, etkä välttämättä tunne ollenkaan kipua,” Herrmann sanoo.

Saatat myös havaita valon välähdyksiä, näkösi saattaa sumentua ja päätäsi saattaa särkeä ennen ja jälkeen silmäoireiden. Jos sokeita pisteitä esiintyy toistuvasti, varsinkin vain yhdessä silmässä, mene välittömästi tapaamaan silmälääkäriä.

Lue myös: 7 merkkiä, joista huomaat, että verensokerisi on alhaalla

 

Autoimmuunisairaudet

Roikkuvatko silmäluomesi? Se voi olla merkki myasthenia graviksesta, autoimmuunisairaudesta, joka voi heikentää lihaksiasi niin, että silmiä voi olla vaikeaa avata kokonaan. Lupus ja jotkut niveltulehdukset voivat aiheuttaa värikalvon tulehduksen uveassa, silmän keskikalvossa.

Muutokset näkökyvyssä voivat myös viestiä MS-taudista. ”Jos toisen silmäsi näkökyky heikkenee muutaman päivän tai viikon aikajaksolla ja tunnet kipua liikutellessasi silmää, voi kyse olla MS-taudista,” sanoo Herrmann.

Lue lisää: terveys & hyvinvointi uutisia

Lähde: Prenvention.com
Lähde: Artikkelikuva / Pixabay